Tuoreen tatuoinnin jälkihoito

tuoreen tatuoinnin jälkihoito

Tuoreen tatuoinnin jälkihoito on olennainen osa onnistunutta tatuointia.

Kun tatuoisi on valmis, se puhdistetaan ja sen ympärille kääritään sidos suojaamaan tuoretta tatuointiasi ensimmäisten tuntien ajaksi. Varsinainen tatuoinnin jälkihoito alkaa siitä hetkestä kun poistat kääreen ensimmäistä kertaa.

Tatuoijasi on antanut sinulle ohjeet, joita noudattamalla saat hoidettua tuoreen tatuointisi parhaalla mahdollisella tavalla. Usein itse muistutan asiakkaitani siitä, ettei välttämättä kannata kuunnella kavereita tai inernettiä vaan kysymysten ilmaantuessa paras tapa on ottaa suoraan yhteyttä tatuoijaasi.

Kavereilla ei ole välttämättä riittävää tietoa tuoreen tatuoinnin jälkihoidosta tai he ovat mahdollisesti kaivaneet tietonsa googlettamalla.

Internetin ongelma taas on siinä, että siellä on jopa liikaa tietoa. Vaikka internetistä löytyy paljon hyvää ja oikeanlaista tietoa, osa saatavilla olevasta tiedosta on vanhentunutta, tai jopa väärää. Jos et varmuudella tiedä mistä lähteestä löydät päivitetyt ja oikeasti toimivat ohjeet, on aina järkevintä kysyä siltä henkilöltä joka tatuoinnin on toteuttanut.

Tässä artikkelissa käyn läpi ne suositukset joilla itse ohjeistan asiakkaitani tuoreen tatuoinnin jälkihoidossa.

Tuoreen tatuoinnin puhtaana pito ja rasvaus

Ensimmäisenä täytyy muistaa, että tuore tatuointi on avohaava. Tatuoinnin jälkihoidossa olennaista on auttaa ihon pintaa paranemaan, jotta se saa suljettua haavapinnan tehokkaasti ilman arpeutumista.

Tästä johtuen puhtaanapito on ensisijainen toimenpide.

Tuoreen tatuoinnin päälle on tatuoinnin valmistuttua laitettu rasvaside joka koostuu hoitavasta rasvasta ja muovikääreestä. On suositeltavaa pitää käärettä tatuoinnin päällä vähintään 2 tuntia, mutta ei paljoa yli 4 tuntia jotta haava ei ala hautumaan liikaa kääreessä.

Vaihtoehtoinen jälkihoitotuote rasvasiteen sijaan on niin sanottu haavakalvo. Tämän voi antaa olla vuorokaudesta kahteen paikallaan, sillä sen ja tatuoinnin väliin ei laiteta rasvaa vaan kehon oma kudosneste toimii rasvaa korvaavana osana. Haavakalvo voi aiheuttaa herkkäihoisilla ihoärsytystä tai jopa allergisen reaktion samalla tavalla kuin jotkut ihoteipit. Tästä johtuen, suosin itse rasvasidettä ensisijaisena ensihoitona.

Kun poistat kääreen, tatuointi tulee pestä. Tätä varten voit käyttää saippuaa tai pesuliuosta kuten sebamed- tai erisanpesuliuos. Myös vauvoille tarkoitetut saippuat ovat hyviä, sillä ne ovat hellävaraisia iholle eivätkä sisällä hajusteita tai ylimääräisiä väriaineita.

Ensimmäinen pesu on hyvä tehdä mahdollisimman lämpimällä vedellä, ei kuitenkaan polttavan kuumalla, vaan reilummin lämpimämmällä kuin kädenlämpöinen. Pesu yhteydessä valuta lämmintä vettä ensin muutamia minuutteja tatuoinnillesi. Tämän jälkeen vaihda reilusti viileälle vedelle, ei kuitenkaan jääkylmälle. Valuttele viileää vettä tatuoinnillesi pari minuuttia ennen kuin taputtelet tatuointisi pinnan kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä.

Kuuma-kylmä vesihoito avaa ensin ihohuokosia lämpimän veden avulla ja viileä vesi puolestaan supistaa ne. Tämä auttaa ihoa paranemisen käynnistymisessä ja viileä myös vähentää mahdollista turvotusta.

Tuoreen tatuoinnin hoidossa ilmakylvyt ovat yhtä tärkeitä kuin rasvaaminenkin.

tatuoinnin ottoon valmistautuminen

Tatuoinnin jälkihoidossa ilmakylvyt on yhtä tärkeää kuin rasvaaminen . Pesun jälkeen on aina hyvä antaa kuvan ”hengittää” eli olla vapaasti kosketuksissa ilman kanssa 15-30 minuuttia. Tämä auttaa haavapinnan sulkeutumisessa.

Rasvaaminen on tärkeää, mutta se on todella helppo lyödä niin sanotusti överiksi. Paras tapa on rasvailla useasti, ohuin kerroksin ja imeyttää rasva ihoon jolloin ihon pinnalle ei jää rasvaista tunnetta.

Mikäli rasvaa on tatuoinnin päällä liian paksulti, iho ei pääse hengittämään vaan helposti hautuu liiallisen rasvakerroksen alla. Tämä voi pahimmillaan edesauttaa tulehduksen syntyä, sillä paksuun rasvakerrokseen myös tarttuu likaa, vaatenukkaa ja muita pienpartikkeleita, jotka eivät ole hyväksi avohaavalle.

Ensimmäisten päivien aikana rasvailua ohuelti on hyvä tehdä noin 5-8 kertaa päivässä, mutta sitä mukaa kun tatuointi paranee myös rasvailun määrää voi asteittain vähentää.

Lue myös: https://mustesielu.com/nailla-vinkeilla-valitset-sopivimman-tatuointirasvan/

Onko tämä artikkeli sinusta hyödyllinen, mielenkiintoinen tai informatiivinen? Olen superkiitollinen kun Twiittaat sen eteenpäin alla olevasta linkistä:

Tuoreen tatuoinnin jälkihoito Klikkaa ja Twiittaa

Tuoreen tatuoinnin jälkihoito ei estä urheilua

Uuden tatuoinnin jälkihoitoon luonnollisesti liittyy muutakin kuin puhtaanapitoa, ilmakylpyjä ja rasvailua.

Joitain rajoitteita tuore tatuointi aina asettaa, sillä se on avohaava.

Kuvan koosta eli iholle muodostuneen trauman laajuudesta riippuen saunaa ja uimista täytyy vältellä. Olen aina suositellut saunan ja uimisen osalta 2 viikon taukoa, mutta monesti esimerkiksi pieni tatuointi paranee nopeammin ja jo viikon tauon jälkeen saattaa päästä saunomaan tai uimaan, jos iho on pinnalta täysin umpeutunut.

Syyt saunakieltoon ovat seuraavat:

  • saunan kuuma ilma voi kuivattaa paranevan haavan ja jopa polttaa sitä
  • saunan lämpötila ei ole riittävä tappamaan epäpuhtauksia , vaan jopa kiihdyttää mahdollisten bakteerien kasvua
  • saunassa hikoillaan ja vaikka hiki itsessään ei ole vaarallista, se kuljettaa muualta ihon pinnalta epäpuhtauksia paranevaan haavaan.

Uimisen kanssa pitkälti syynä on vedessä lilluvat epäpuhtaudet. Uimahallin vedessä voi olla ihan tavallisia iholla normaalistikin eläviä bakteereita jotka haavaan joutuessaan voivat aiheuttaa tulehduksen. Puhumattakaan siitä, että jokuhan on saattanut esimerkiksi pissata altaaseen. Luonnonvedessä on lisäksi pieneliöitä ja epäpuhtauksia, jotka avohaavaan joutuessaan aiheuttavat harmia. Siksi uimaan vasta kun ihon pintakerros on umpeutunut kokonaan.

Uv-säteily on haitallista ihollesi ja tatuoinnillesi. Siksi suora auringonvalo ja solarium kannattaa jättää suosiolla taka-alalle muutaman viikon ajaksi. Tästä aiheesta voit lukea lisää tästä artikkelista: https://mustesielu.com/nain-aurinko-vaikuttaa-tatuoituun-ihoosi/

Uusi ja tuore tatuointi ei kuitenkaan estä esimerkiksi urheilua. Toki täytyy muistaa kuvan sijainti ja välttää sellaisia liikeratoja jotka aiheuttavat hankausta tai liiallista venytystä tai rasitusta juuri tatuoidulle alueelle.

Olenkin monesti suositellut, että ensimmäisen viikon ajan kannattaa antaa tatuoidun alueen olla tavallaan levossa ja treenata sitä vain kevyesti. Salille voi mennä vaikka seuraavana päivänä, kunhan muistaa seuraavat kohdat:

  • hiki ei ole vaarallista, vaan se mitä se mukanaan kuljettaa
  • suihkun kautta salille, suihkun kautta pois
  • pukeudu aina puhtaisiin vaatteisiin treenatessa

Tuoreen tatuoinnin kanssa on myös hyvä muistaa nämä:

  • vaihda puhtaat lakanat vuoteeseesi
  • vältä hankaavia vaatemateriaaleja, kuten villa tai nylon, tuoreen tatuointisi päällä
  • pehmeä ja väljä puuvilla vaate on kaikkein paras ratkaisu ensimmäisten päivien aikana, kun elät uunituoreen tatuoinnin kanssa .
  • ole aina yhteydessä tatuoijaasi jos sinulla on kysyttävää jälkihoitoon liittyvissä asioissa.

Tatuoimisiin!!!

<3 Olivia Moonchild

Jos sinusta tämä artikkeli oli mielenkiintoinen, informatiivinen tai hyödyllinen, olen superkiitollinen kun jaat sitä myös omaan someesi!

Voit myös jättää kommenntia alla olevaan kommenttikenttään!

Seuraa ja tykkää, kiitos :