Tatuointimusteiden mahdolliset haittavaikutukset:

tatuointimusteiden mahdollisia haittavaikutuksia

Tatuointimusteiden mahdolliset haittavaikutukset:

Mitä jos ihminen allergisoituu pahasti väriaineille. Pitääkö tehdä ihonsiirto vai mikä on ratkaisi? Onko hiusväriallergialla yhteyttä tatuointi allergiaan? Tai feikki Henna tatuoinnilla jossa ppd:n määrä on hurja.

nimim. Saint

Varmasti jokainen uutta tatuointia harkinnut on tullut myös miettineeksi tatuoimiseen liittyviä riskejä. Vaikka suurimmalla osalla tatuointeja ottavista henkilöistä ei ilmenekään haittavaikutuksia tatuoimisesta, toimenpide ei ole täysin riskitön.

On ennen kaikkea ymmärrettävä, että tatuointi kannattaa teettää ammattitatuoijalla riskien minimoimiseksi. Ammattitatuoijat hankkivat työvälineensä ja värinsä luotettavilta maahantuojilta ja jälleenmyyjiltä, joiden toimintaa kuuluu Euroopassa kemikallilainsäädännön piiriin. Lisäksi toimi -ja työskentelytilojen puhtautta, hygienisyyttä sekä turvallisuutta valvoo Suomessa terveysviranomainen.

Suomessa tatuoinnin teetättäminen on lähtökohtaisesti turvallista, mutta siitä huolimatta tatuointien terveysvaikutuksiin liittyy paljon kysymyksiä, huolta ja jopa myyttejä.

Yleisin tatuointeihin liittyvä terveyshaitta on tatuoidun alueen infektoituminen eli tulehdustila. Vaikka tatuointi olisi tehty huipputason oloissa, vaara on olemassa. Tämä johtuu siitä, että tatuointi on avohaava ja iholla kestää päiviä saada haavan pintakerros suljettua. Niin kauan kun tatuoidulta alueelta löytyy avonaisia haavapintoja, reitti patogeeneille on auki ulkoapäin.

Huolellisesti ja puhtaasti toteutettu tatuointi, sekä huolellisesti suoritettu tuoreen tatuoinnin jälkihoito, vähentävät tulehdusriskiä merkittävästi.

Tulehdusten lisäksi tatuoimiseen liittyy myös riski yliherkkyyksille tai jopa allergioille. Vaikka tapausten määrä on suhteellisen pieni ja erityisesti allergisten reaktioden kohdalla melko harvinaista, riski on kuitenkin olemassa.

Yleisesti ottaen valtaosa tatuointeja ottavista henkilöistä eivät saa mitään reaktioita prosessin aikana. Kuitenkin löytyy yksilöitä, joiden keho voi reagoida erilaisiin työssä käytettäviin komponentteihin. Näitä voivat olla:

 • lateksi ( jos artisti käyttää lateksi hanskoja)
 • pesuliuokset
 • hoitorasvat
 • puhdistusaineet
 • värien pigmentit
 • värien välittäjäliuote (carrier solvent)

Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti värien pigmentteihin, niiden välittäjäliuotteisiin sekä niiden mahdollisia reaktioita hoitotoimenpiteineen.

Henna-tatuoinneissa PPD-yhdisteitä:

Henna-väristä ja ei-pysyvistä hennamaalauksista mainittakoon sen verran, että niiden sisältämä parafenyleenidiamiini eli PPD on todettu allergisoivaksi ja tämä musta väriaine voi aiheuttaa allergisen reaktion. Sitä käytettään myös joissain hiusväreissä ja mitä nuorempana aloittaa hiusten värjäämisen, sitä suurempi riski on herkistyä aineen tuomille haittavaikutuksille.

Tiedän joitain yksittäisiä tapauksia, jotka ovat värjänneet hiuksiaan PPD:tä sisältävillä tuotteilla. Tämän jälkeen parin päivän kuluessa hiusten värjäyksestä tatuointi on ollut poikkeuksellisen turvoksissa. Voidaan olettaa, että kysessä on ristiallegrian tai yliherkkyyden aiheuttama tila. Valitettavasti tätä tatuoinnin ja hiusvärin yhteyttä ei ole tutkittu riittävästi, jotta siitä voisi sanoa varmasti. Henna-tatuoinnit ja musta hiusväri on jokatapauksessa todettu huonoksi yhtälöksi.

Lue aiheesta lisää: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074191655/Musta+henna+tatuointi+riski+hiuksia+varjatessa

Tatuointimusteiden sisältö ja erilaiset pigmenttityypit:

Suurin osa tatuointimusteista eivät teknisesti ottaen ole musteita. Ne ovat sen sijaan pääosin pigmenttien ja erilaisten kantaja-aineiden yhdistelmiä. Päinvastoin kun yleisesti on uskottu, ne eivät yleensä ole kasviväripohjaisia.

Nykypäivänä suurinosa tatuointimusteiden valmistamiseen käytetyistä pigmenteistä joko mineraaliperäisiä metalli suoloja tai teollisesti valmistettuja orgaanisia pigmenttejä. Kuitenkin, jotkut pigmentit ovat muovipohjaisia ja löytyy joukosta pieni määrä myös kasviväripohjaisia pigmenttejä. Pigmentit muodostavat tatuointimusteen värin.

tatuointimusteiden mahdollisia haittavaikutuksia

Kantaja-aineiden tarkoituksena on desinfioida pigmentti, pitää se tasaisena ja riittävän juoksevana, jotta se on helpompi tatuoida paikalleen. Erilaisia tatuointimusteissa olevia kantaja-aineita voivat olla:

 • etyyli alkoholi
 • steriloitu vesi
 • denaturoidut alkoholit
 • metanoli
 • propyleeni glykoli
 • glyseriini

Jokaisesta tatuointimusteesta joita ammattitasolla käytetään on musteen valmistajalta saatavissa niin sanottu turvallisuusdata eli Material Safety Data Sheet (MSDS). Yksittäisen musteen tuotesisällön ja käytetyt pigmentit voi helposti tarkistaa tästä listauksesta.

Vaikka MSDS-lista ei suoranaisesti tarjoakaan tietoa mahdollisista kemikaalisista reaktiosta tai musteeseen liittyvistä riskeistä, on sen avulla helppo selvittää musteiden sisältämät komponentit.

Tatuointimusteet tulee aina hankkia luotettavalta jälleenmyyjältä! Internetistä on helppo tilata erilaisilta verkkosivustoilta, kuten e-baystä, wishistä tai amazonista muutaman mainitakseni, mutta valitettavasti näiden sivustojen kautta liikkuu paljon halpa kopioita, joiden turvallisuus tekijät tai riskit eivät ole tiedossa. Tämän vuoksi tatuoimiseen tarkoitettuja musteita ei koskaan tulee hankkia näitä väyliä pitkin!

Tatuointialalla toimii paljon hyviä tukkuja, jotka seuraavat tiiviisti myymiensä tuotteiden turvallisuutta ja hankkivat tatuointimusteensa ammattitaitoisilta ja luotettavilta jälleenmyyjiltä. Musteet kannattaakin hankkia esimerkiksi näistä lähteistä:

 • Nordic Tattoo Supplies
 • Killer Ink
 • Premier Tattoo Supplies
 • Kingping Tattoo Supplies

Valveutuneet jälleenmyyjät ja valmistajat myös seuraavat niin sanottua Rapex-listaa, jonne listataan kaikki sellaiset tuotteet tatuointimusteista lasten leluihin, jotka on kemiallisen koostumuksensa vuoksi vedetty markkinoilta turvallisuussyistä. Sieltä löytyy esimerkiksi ne erät musteita kaikilta valmistajilta LOT-tunnuksineen jotka eivät ole päässeet läpi testiseuloista. Alla olevasta linkistä pääset Rapex-listalle:

Rapex-lista: https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.search&lng=en#searchResults

Tatuointimusteiden pigmenttityypit:

Nykypäivän tatuointimusteissa käytetyt pigmentit on valmistettu pääsääntöisesti joko mineraalipigmenteistä tai teollisista orgaanisista pigmenteistä. Lisäksi markkinoilta löytyy myös joitain kasviväripigmenttejä, synteettisiä pigmenttejä sekä muovipohjaisia pigmenttejä.

Synteettisistä pigmenteistä löytyy atso-värien lahko, jotka tunnistaa usein värikylläisyydestä (vibrant) ja kirkkaasta pigmentistä. Useimmiten yliherkkyys tai allergia tatuointimusteelle on atsoväriin sidonnainen. Vaikka yliherkkyys tai allergia voikin olla mahdollinen muidenkin pigmenttivalmisteiden kohdalla, atsovärien kohdalla se on yleisempää kuin muilla pigmenteillä.

Lue myös: https://www.allergia.fi/iho/iho-ja-arki/tatuoinnit-ja-hennatatuoinnit/tatuoinnit/#875bda98

Musteita on myös saatavana vegaanisina, mikä tarkoittaa sitä, että tuotesisältö ja tuotanto on tehty vahingoittamatta eläimiä (animal cruelty free).

Täältä voit tarkistaa vegaaniset tatuointimusteet: https://atoastonyourgrave.tumblr.com/post/15245236250/vegan-tattoo-inks-and-treatments-list

Onko tämä artikkeli sinusta informatiivinen tai mielenkiintoinen? Olen superkiitollinen kun jaat sen myös eteenpäin:

Tatuointimusteiden mahdolliset haittavaikutukset Klikkaa ja Twiittaa

Tatuointimuste yliherkkyys ja allergiset reaktiot:

Tatuointimusteiden mahdolliset haittavaikutukset ilmenevät usein erilaisina ihon oireiluna. Vaikka tatuointivärien aiheuttamat allergiset reaktiot ja yliherkkyystilat ovatkin harvinaisia, ne voivat ilmetessään aiheuttaa hyvnkin voimakkaita reaktioita.

Pigmenttiallergia voi ilmetä tatuointisession aikana, tatuoinnin parantuessa tai jopa viikkoja, kuukausia tai vuosia myöhemmin. On myös hyvä huomioida, että laserhoito saattaa laukaista allergian laserin pilkkoessa mustepartikkeleita ihon alla.

Pigmenttipartikkelit voivat laukaista kehossa vierasainereaktion. Se tarkoittaa sitä, että keho tunnistaa kohteen vieraaksi ja pyrkii poistamaan sen kehosta. Joskus se tarkoittaa sitä, että pigmentti puskeutuu ulos paranevasta tatuoinnista. Toinen vaihtoehto on se, että keho ei pysty poistamaan pigmenttiä jolloin immuunijärjestelmä pyrkii eristämään sen. Tällöin muodostuu granuloomakyhmyjä, jotka näkyvät iholla rakkulamaisena muodustumana sen pigmentin alueella, jolla reaktio on muodostunut.

Yleensä granuloomat muodostuvat silloin kun keho pyrkii eristämään erlaisia infektoivia vierasaineita, kuten sienet ja bakteerit. Tatuointimusteen pigmentti saattaa aiheuttaa saman vasta-ainereaktion. Keho voi lisäksi reagoida muun muassa seuraavin tavoin allergisoivaan pigmenttiin kauttaaltaan sillä alueella mihin sitä on laitettu:

 • ihottuma
 • ärsytys
 • kuumotus
 • punoitus
 • kutina

Yleisesti ottaen punainen ja sen eri sävyt on todettu kaikkein allergisoivimmaksi muihin musteisiin verrattuna. Myös siniset ovat todettu olevan herkemmin yliherkyyttä aiheuttaviksi, mutta myös eri valmistajien musteissa löytyy jonkun verran eroavaisuuksia.

Lue myös: https://www.ksml.fi/kotimaa/Tatuoinnit-aiheuttavat-iho-oireita-yh%C3%A4-useammalle/375684

Tatuointimusteiden mahdolliset haittavaikutukset voivat siis muodostua suoranaiseksi riesaksi, mutta onneksi niitä on myös mahdollista hoitaa erilaisilla hoitomenetelmillä.

Näillä tavoilla tatuointimusteiden aiheuttamaa yliherkkyyttä tai allergiaa hoidetaan:

Pigmenttireaktio voi rauhoittua toki itsestään tatuoinnin parantuessa ja toisinaan se voi viedä runsaastikin aikaa. Tatuoinnista ei välttämättä edes lähde väriä reaktiosta huolimatta, mutta tilanteen pitkittyessä reaktioa on mahdollista myös hoitaa erilaisin hoitokeinoin.

Laser: Pigmentistä riippuen käytössä on erityyppisiä lasereita. Laserhoidossa käytetty aallonpituus ja pulssin kesto pilkkoo pigmenttiä pienemmiksi osiksi. Hoitokertoja usein tarvitaan runsaasti, eikä sillä välttämättä saada kaikkea pigmenttiä pois. Lisäksi laserkäsittely on kyseenalaista silloin kun kyseessä on allerginen reaktio, sillä se saattaa laajentaa reaktiota hajonneiden pigmenttipartikkeleiden kulkeutuessa muualle kehoon aineenvaihdunnan mukana.

Nestetyppijäädytys eli kryohoito, kemiallinen kuorinta tai hionta voivat myös auttaa joidenkin tatuointien kohdalla. Hoidon myötä, tatuointi ei välttämättä häviä kokonaan ja toimenpide voi jättää jälkeensä arven.

Yhtenä hoitomuotona ihotautilääkäri voi määrätä esimerkiksi kortisonia rauhoittamaan reaktioaluetta.

Leikkaus: Tämä on varmin tapa päästä eroon allergista reaktiota aiheuttavasta pigmentistä. Siitä jää kyllä arpi, jonka kokoon vaikuttavat perinnölliset parantumistaipumukset sekä tatuoinnin sijainti ja poistettavan ihoalueen suuruus.

Tatuointivärit ovat yleisesti ottaen hyvin siedettyjä. Tästä johtuen allergiatestejä ei poikkeuksetta tehdä ellei asiakas sitä erikseen pyydä. Vaikka tatuointiväreistä tehtäisiinkin allergiatesti, se ei kuitenkaan paljasta allergian tai herkistymisen kehittymistä pitkällä aikajänteellä.

Kiitos nimimerkki Saint erittäin hyästä kysymys setistä!

Tatuoimisiin!!

<3 Olivia Moonchild

Lue myös tämä artikkeli: https://mustesielu.com/nain-valmistaudut-tatuoinnin-ottamiseen/

Jos sinulla on tatuoimiseen tai tatuointeihin liittyvä kysymys/ kysymyksiä, klikkaa yhteydenottolomaketta ja lähetä kysymyksesi suoraan sähköpostiini! Lisää mukaan nimimerkkisi jolla haluat näkyä julkaisussa!

Seuraa ja tykkää, kiitos :