Tatuointien vaikutus työelämässä

tatuointien vaikutus työelämässä

Tatuointien vaikutus työelämässä on muuttunut runsaasti sitten 1900-luvun lopun.

Tänä päivänä katukuvassa näkee toinen toistaan näyttävämpiä tatuointeja ja ylipäänsä tatuoitujen ihmisten määrä on ollut hurjassa kasvussa.

Suomessa ja maailmallakin tatuoiminen ja tatuoinnit edustivat alunpitäen jotain aivan muuta valtavirran silmissä, kuin millaiseksi suhtautuminen on tänä päivänä muuttunut.

Yleisesti ottaen tatuoinneilla oli valtavan huono stigma ja niihin liitettiin radikalisoitumista, rikollisuutta, epäilyttävää toimintaa ja tatuoitujen ihmisten ajateltiin automaattisesti edustavan niin sanottuja ”laitapuolen kulkijoita”.

Koska yleinen ajattelu näki tatuoinnit suurena pahana, oli sillä myös luonnollisesti vaikutuksia tatuoitujen ihmisten työllistymiseen normaalissa arjessa.

Tatuoinnit työelämän esteenä?

Koska siis tatuointeja pidettiin pitkään yleisen hyväksynnän piiriin kuulumattomiksi, luonnollisesti tatuoinneilla koristetut ihmiset aiheuttivat kammoksuntaa valtavirran silmissä.

Tästä johtuen, tatuoinnit useimmiten teetettiin sellaisille kehon alueille, jotka oli helppo piilottaa vaatetuksen alle.

Ennen tatuointien yleistymistä länsimaissa, näkyvimmät tatuoinnit löytyivät lähinnä tatuoijilta, sekä myös joiltain sellaisilta esiintyviltä taiteilijoilta kuten muusikot, sirkustaiteilijat ja friikit.

Aikanaan näkyvä tatuointi oli suora este työpaikan saamiselle lähes kautta linjan, sillä tatuoitujen ihmisten epäiltiin liittyvän automaattisesti johonkin rikolliseen- tai muuhun hämäräperäiseen toimintaan. Näin ollen oletettiin heidän olevan epäluotettavia työntekijöitä tai vähintäänkin arveluttavia.

Luonnollisestikaan, todellisuudessa tatuoinneilla ei ole mitään tekemistä ihmisen luotettavuuteen tai kykyyn suoriutua työstään, vaan niihin vaikuttavat enemmänkin ihmisen asenteet ja ajattelutavat, jos minulta kysytään.

Aikanaan siis tatuoituja ihmisiä on discriminoitu eli dissattu valtavasti vain koska yleinen ajattelutapa sen salli.

tatuointien vaikutus työelämässä

Mitä mieltä olet tästä artikkelista? Jätä mielipiteesi kommenttikenttään! Jos artikkeli on sinusta mielenkiintoinen ja / informatiivinen, twiittaathan sen eteenpäin alla olevan linkin avulla:

Tatuointien vaikutus työelämässä Klikkaa ja Twiittaa

Tatuointien vaikutus työelämässä tänään

Länsimaisessa ajattelussa tapahtui muutos, kun tatuoimisesta alettiin tuottamaan reality-Tv sarjoja 2000-luvun alussa.

Televisiosarjojen myötä, jokaisella oli mahdollisuus päästä tutustumaan tatuoimisen maailmaan sekä tatuointeihin omasta olohuoneesta käsin. Monet huomasivat tämän myötä, että tatuointeja ottavat ihmiset ovat lähtökohtaisesti ihan tavallisia ihmisiä, ihan tavallisine arjen ongelmineen.

Sarjojen myötä, myös käsitys tatuoimisesta tuli ensimmäistä kertaa valtavirralle paljon selkeämmäksi ja se osaltaan hiljalleen rikkoi tatuoimisen ympärille muodostunutta stigmaa.

Päätös tatuoinnin ottamisesta alkoi muuttua helpommaksi, sillä sosiaalinen paine alkoi laskemaan. Näin ollen, tatuoinnit alkoivat ensin yleistyä ja tatuoitujen ihmisten määrä lähti nousuun.

Uskaliaimmat alkoivat yhä enemmän ottamaan tatuointeja myös näkyvämmille paikoille, kuten kyynärvarsiin ja pohkeisiin. Myös työmarkkinoilla alkoi tapahtua muutosta tatuointeihin suhtautumisessa.

Tänä päivänä tatuointi ei ole suora este työllistymiselle, vaikka toki vielä löytyy työtehtäviä joissa näkyvät tatuoinnit saattavat vaikeuttaa alalle pääsyä. Näitä ovat monet konservatiivisemmat työtehtävät, joissa ollaan paljon julkisesti esillä, esimerkiksi poliitinen työ.

Myös työnantajalla on oikeus määritellä omaa brändiään, joten jos näkyvät tatuoinnit eivät sovi linjaukseen, et todennäköisesti ole saamassa sitä työpaikkaa mikäli sinulla on näkyvä tatuointi.

Kuitenkin, yleisesti ottaen tatuoinnit alkavat olla hyväksytyjä lähes tulkoon alalla kuin alalla. Joissain ammateissa niistä on jopa muodostunut ammattitrendi, kuten esimerkiksi kokkien sekä baarityöntekijöiden kohdalla tämä on ollut havittavissa.

Vaikka tatuoinnit ovatkin vakiinnuttaneet paikkaansa länsimaisessa ajattelussa ja se ei totaalisesti enää sulje työmarkkinoiden ovia, olen itse sitä mieltä ettei ensimmäisten tatuointien kannata sijaita sellaisissa paikoissa, joita on käytännössä mahdotonta piilottaa.

Vaikka nykypäivänä trendi olisikin ottaa ensimmäinen tatuointi kaulaan, kämmenselkään tai jopa kasvoihin, nämä alueet eivät välttämättä vielä kuulu yleisin hyväksynnän piiriin ja mielestäni vastuullinen artisti ei edes suostu näitä kehon osia ensitatuointina myöskään tekemään.

Erityisesti kasvojen tatuoiminen on valtaosalle yhä vaikea pala niellä, ja vaikka esimerkiksi muutamilla tatuoijilla kasvot ovatkin enemmän tai vähemmän musteen peitossa, se ei tarkoita sitä että muu maailma olisi vielä valmis täysin hyväksymään sitä.

Käytä harkintaa ensimmäistä tatuointiasi valitessa

Tatuoinnit ovat siis tänä päivänä lähtökohtaisesti OK, eivätkä ole este työllistymiselle kuin ehkä muutamissa mahdollisissa tilanteissa.

Kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa siihen, mitä ja mihin kehon osaan ensimmäisen kuvansa laitattaa. Jos sinulla ei ole vielä täysin selvillä mille alalle aiot suunnata, ei tatuoinnin ottaminen esimerkiksi kaulaan tai päähän ole välttämättä hyvä idea.

Tatuointien vaikutus työelämässä voi nimittäin tulla myöhemmällä iällä vastaan ei toivotulla tavalla. Voihan olla että haluatkin lähteä lukemaan lakimieheksi tai lääkäriksi ja teininä otettu kaulatatuointi laittaa stopin tälle unelmalle.

Jos siis et ole täysin varma siitä, mikä sinusta tulee isona, ota ensimmäiset kuvasi muualle. Jos haluat, että kuvasi on esillä tarvittaessa on esimerkiksi kyynärvarsi oiva alue tatuointiasi varten.

Itsehän toki olen päästä varpaisiin tatuoitu, eikä minulla juuri enää ole puhdasta ihoa. Kuitenkin teetätin kämmenselät, kämmenet, kaulan ja pääni ihan viimeisten joukossa, sillä kun kroppa on jo muutenkin täyteen lätkitty, ei sillä ole enää mitään merkitystä jos tatuoinnit ulottuvat jo näkyville alueille. Toisaalta, olen myös ammattitatuoija, joten on vain luonnollista että minulla on runsaasti tatuointeja. Voisinpa jopa sanoa, että ammatinvalintakysymys! 😀

Kiitos tämän kertaisesta lukuhetkestä!

Voit myös seurata blogini facebook sivua osoitteessa: https://www.facebook.com/OliviaMoonTmi jossa tiedotan muun muassa blogijulkaisuista, jaan viimeisimmät tatuointityöni sekä tatuointialaan liittyviä mielenkiintoisia videoita!

Instagramissa blogini löytyy nimimerkillä @mustesielu

Lue myös: https://mustesielu.com/nain-ensitatuoinnit-ovat-muuttuneet-2020-lukuun-mennessa/

sekä: https://mustesielu.com/tatuoinnit-k-18/

Seuraa ja tykkää, kiitos :