– Tiesitkö, ettei tatuointi ole este verenluovutukselle?

ojenna kätesi veripalvelulle

Tiesitkö, ettei tatuointi ole este verenluovutukselle? Verenluovutus on erittäin hyvää yhteisvastuullista toimintaa, johon ehdottomasti kannattaa osallistua. Luovuttamalla verta voit olla avuksi jopa kolmelle henkilölle per luovutuskerta.

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan. Nämä ovat plasma, verihiutaleet sekä punasolut.

”Potilaalle annetaan vain sitä verenosaa, jota hän tarvitsee. näin pystyt auttamaan yhdellä luovutuksella jopa kolmea potilasta”

https://www.veripalvelu.fi/

Yllättävän moni elää siinä harhaluulossa, että jos on tatuointeja ei voi luovuttaa verta. Tämä ei pidä paikkaansa, mutta on hyvä huomioida pari tärkeää seikkaa.

Verenluovutus onnistuu tatuoinneista huolimata
Näin sinäkin voit auttaa.

4 kuukauden sääntö:

Tärkeää on huomioida, että otettuasi uuden tatuoinnin sinun on odotettava 4 kuukautta ennen kuin voit luovuttaa vertasi.

Tämä este luovutukselle perustuu Euroopassa noudatettaviin säädöksiin: Ihoa lävistettäessä altistuminen veriteitse tarttuville B- ja C-hepatiiteille sekä HI-virukselle on mahdollista.

Sama sääntö koskee myös läviksiä ja korvien rei’ittämistä.

verenluovutus

Konkreettinen ja helppo tapa auttaa

Ikään katsomatta kaikenikäisille potilaille annetaan luovutetusta verestä saatuja valmisteita kuten plasmaa ja punasoluja, aina vauvasta vaariin. Luovuttamalla verta voit konkreettiisesti auttaa pelastamaan elämiä.

Jos kuulut ikäjakaumaan 18-70, olet perusterve ja hemoglobiini kohdillaan, suosittelen lämpimästi verenluovutusta. Jos et itse pysty verta luovuttamaan, aina voi jakaa tietoa eteenpäin niin halutessaan.

Lisätietoa verenluovutuksesta ja reaaliaikaisesta veren tarpeesta löydät täältä:

https://www.veripalvelu.fi/

Ensimmäistä kertaa luovuttamassa

Ensi kokemukseni veripalvelussa oli mitä miellyttävin. Olin varannut käyntini netin kautta, joten terveydentilaani koskevan lomakkeen täytettyäni menin hoitajan haastateltavaksi.

Siellä käytiin vielä terveystiedot läpi, tarkastettiin hemoglobiini ja varmistuttiin vielä veriryhmästäni.

Seuraavaksi nautiskelin mehuja ja luovuttajille tarjolla olleita välipaloja odotellessani vuoroani verenluovutukseen. Hoitaja pyysi minut yhdelle verenotto pisteistä ja jutteli mukavia samalla kun asiantuntevin ottein asensi neulan suoneeni. Muutamassa minuutissa pussukka oli pullollaan tuota elämän nektaria.

Luovutuksen jälkeen vielä hetken makoilin aloillani odottaen, että verenpaineeni tasautuisi. Liian nopealla nousemisella voi olla melko suuri pyörtymisen riski.

Luovutuksenkin jälkeen hörpin kupposen kahvia ja voileipää ennen kuin kiiteltiin puolin ja toisin, jonka jälkeen otin suunnan kohti kotia. Tavoitteeni onkin jatkossa käydä luovuttamassa verta pari kertaa vuodessa.

Toivottavasti tämä artikkeli antaa sinulle uskallusta ja inspiraatiota mennä luovuttamaan verta, tai välittää tietoa eteenpäin sen tärkeydestä.

Lue myös: https://mustesielu.com/195-2/

Tatuoimisiin!!!

<3 Olivia Moonchild

Seuraa ja tykkää, kiitos :