Näin ensitatuoinnit ovat muuttuneet 2020-lukuun mennessä:
Ensimmäinen tatuointi on aina jännittävä kokemus kelle tahansa. Varmastikin johtuen siitä, ettei ennen sitä hetkeä kuvan ottajalla ole harmaintakaan aavistusta miltä tatuoiminen ensinäkin tuntuu.
Kokemus on toki hyvin yksilöllinen ja kokemukseen vaikuttaa myös paljolti se, onko kyseessä kokenut vai kokematon artisti kuvaa totetuttamassa, studion viihtyisyys, asiakaspalvelu sekä artistin ammatillisuus.
Asiakasta voi jännittää ensimmäinen tatuointi jopa siinä määärin, että se ilmenee fyysisesti esimerkiksi hikoiluna tai vaikkapa huonovointisuuteena. Kokemukseen luonnollisesti vaikuttaa myös asiakkaan kipukynnys ja paikkavalinta.
Ensimmäinen tatuointi on siis usein hyvin jännittävä paikka monelle ja tästä syystä sitä yhä useammin harkitaan paljon ennen päätöksen tekoa.
Tämä on minusta hyvä asia. Olen myös huomannut, että yhä harvemmin ensimmäistä tatuointia tullaan hakemaan hetken huumassa. Valtaosa ensitatuoinnin ottavista asiakkaista haluavat yksilöllisen, itseään puhuttelevan ja harkitun tatuoinnin, jolla usein on myös syvällisempi merkitys taustalla.
Ensikuvien valinta on matkan varrella muuttunut asteittain, ja erot ovat huomattavia kun vertaa tilannetta ajassa taaksepäin sen parikymmentä vuotta.
Näin ensitatuoinnit ovat siis muuttuneet 2020-lukuun mennessä
Vielä reipas kymmenen – kaksikymmentä vuotta takaperin tatuointistudioissa löytyi aina valmis flashejä, eli kuvakansioita, joista ihmiset pystyivät valitsemaan itselleen haluamansa tatuoinnin.
Monesti ensimmäinen kuva valittiin juurikin noista valmiista kuvakansioista, jotka olivat pullollaan erilaisia pikkutatuointi ideoita, tribaaleja ja kiinalaisia merkkejä.
Toki 2020-luvulla on runsaasti artisteja, joilta löytyy valmiita malleja kuvakansioistaan. Kuitenkin, alkaa olla yleisempää, että tatuointi on räätälöity asiakkaan toiveiden perusteella. Tästä johtuen, yhä useammat artistit ovat luopuneet vapaiden mallien piirtämisestä.
Olen itse tehnyt jo vuosia pääsääntöisesti pelkiä custom-designeja, eli asiakkaan toiveiden mukaisesti suunniteltuja tatuointeja. Messuille tulee välillä piirrettyä myös valmiita malleja.
Hyvin usein myös tatuointimessuilla törmää siihen ilmiöön, että asiakkaalle suunnitellaan tatuointimalli joko paikan päällä tai ennakkoon jos asiakas on varannut itselleen tatuointiajan messuille.

Toki myös messuilla osa asiakkaista edelleen ottavat myös ensimmäisiä tatuointejaan, kuten kautta aikain niin kauan kun messuja on järjestetty, mutta sen sijaan että mentäisiin etsimään valmista ideaa, messuille mennään nykypäivänä pikemminkin hyvin pitkälle valmis tatuointi-idea mielessä.
Osaltaan tämä ilmiö johtuu muun muassa siitä, että uusia tatuoimisen tyylilajeja on kehittynyt valtavasti viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.
Siinä missä yleisimmät tatuoinnit 1990-lukuun mennessä olivat old school tatuoinnit, tribaalit sekä ajanjaksoon tyypilliset muoti-ilmiöt kuten kiinalaiset merkit, 2020-luvulle tultaessa tyylilajien skaala on kasvanut räjähdysmäisesti.
Tyylilajeja on runsaasti ja niitä yhdistellään mitä nerokkaimmilla tavoilla. Tämä luonnollisesti antaa paljon lisää tilaa myös oman kuvaidean suunnitteluun sekä artistivalintaan.
Aiemmin oli tärkeää, että tatuointi oli mahdollista myös piilottaa vaatetuksella. Tämä johtui siitä, että länsimaissa erityisesti, tatuoinneilla oli valtavan huono stigma ja sitä pidettiinkin lähinnä alamaailman sekä rikollisuuden tunnusomaisena piirteenä.
Nykypäivänä tuo stigma on hälventynyt muun muassa tatuointien päädyttyä reality televisioon ja sitä kautta jokaisen olohuoneeseen; yhtäkkiä tatuoinnit eivät enää olleetkaan niin peloittavia, vaan pikemminkin ihmisten uteliaisuus niitä kohtaan alkoi heräilemään.
Tatuointien suosion kasvaessa myös ala itsessään lähti kehittymään entistä tiuhempaan tahtiin, joka johti siihen että välineistö modernisoitui ja värivalikoima sekä niiden kehitys näkyi suorastaan silmissä.
Nyt ei pelkästään värikuvien suosio ole kasvussa, vaan myös näkyvien tatuointien ottaminen on yleisempää kuin koskaan ennen. Tämän lisäksi kuvakoot ovat selkeässä kasvussa.
Onko tämä artikkeli sinusta ajatuksia herättävä tai mielenkiintoinen?
Twiittaahan tämän artikkelin myös eteenpäin alla olevan linkin avulla! Olen siitä super kiitollinen <3
Näin ensitatuoinnit ovat muuttuneet 2020-lukuun mennessä Klikkaa ja TwiittaaNäin ensitatuoinnit ovat muuttuneet 2020-luvulla verrattuna ajassa taaksepäin:
Lopuksi vielä pieni listaus siitä kuinka ensitatuoinnit ja tatuoinnit myös ylipäänsä ovat muuttuneet parinkymmenen vuoden aikana.
Ensitatuoinnit ovat muuttuneet 2020-lukuun mennessä seuraavilla tavoilla kun vertaa joitain kymmeniä vuosia taaksepäin:
- internet ja runsas valikoima erilisia tatuoimisen tyylilajeja on lisännyt innovatiivisten tatuointi-ideoiden syntyä
- tatuoimisen tultua valtavirran yleisesti hyväksymäksi ilmiöksi, ihmiset ottavat helpommin tatuointeja näkyviin paikkoihin ja jopa suosivat näkyviä alueita
- ammattiartisti on helpompi löytää kuin koskaan ikinä!
- internetin kuvagalleriat kuten pinterest on apuna kuvien ideoimisessa.
- tatuoinnit eivät enää ole varsinaisesti este työllistymiselle, lukuunottamatta joitain konservatiivisia aloja
- Värikemian ja tatuointivärien sekä välineistön kehittymisen myötä, väritatuoinnit ovat kokoajan yleistymään päin
- ensitatuoinnit on ennalta mietittyjä, yksilöllisyyteen pyrkiviä ratkaisuja joilla monesti on syvempi merkitys
- Ensitatuoinnit eivät enää ole useinkaan kovin pieniä, vaan kuvien koko on kasvanut jopa reilun aikuisen miehen kämmenen kokoisesta tatuoinnista sleeveksi asti.
Lue myös: https://mustesielu.com/tuoreen-tatuoinnin-jalkihoito/
Tällä kertaa tällaista! Jos sinulle herää ajatuksia tai kysymyksiä, voit joko kommentoida kommenttikenttään tai lähettää viestiä tatuointiaiheisesta kysymyksestäsi yhteydenottolomakkeella!
Voit myös halutessasi liittyä postituslistalle sivupalkissa olevan lomakkeen kautta, jolloin saat ilmoituksen siitä kun blogissa on uutta luettava!
Kiitos jälleen lukuhetkestä <3
Tatuoimisiin!
>3 Olivia Moonchild
Moi! Ihan kiva juttu.Ainoo asia mikä jäi vähän ”vaivaamaan ” mieltä oli ns.coveruppien osuus tänä päivänä.Eli kuinka paljon esim.niitä ysäri tribaaleja peitetään nyt?Ootko sinä joutunut peittämään aiemmin tekemääsi kuvaa?
Moikka Mika!
Coveruppeja tänä päivänä tulee tehtyä runsaasti!! Useimmat ovat olleet juuri niitä ysäri tribaaleita, mutta toki myös muita vanhoja tatuointeja piilotetaan useista eri syistä. Joskus ihmiset ovat vain kasvaneet niin sanotusti ulos joistain vanhoista kuvista ja haluavat ne peittoon, mutta useimmiten syynä on alkuperäisen kuvan epäonnistunut toteutus.
Olen myös peittänyt ja korjannut uuteen muottiin joitain omia vanhoja töitäni; useimmiten asiakkaat ovat halunneet jotain isompaa ja pikkukuva on ollut keskellä ”strategista” aluetta, joten se on täytynyt prosessissa piilottaa tai henkilö on kasvanut ulos alkuperäisestä ajatuksesta.
Kiitos Mika kommentista!!! 🙂