Mustestoorit esittää: haastattelussa Tony Raita

Tony Raita

Mustestoorit esittää: haastattelussa Tony Raita, yksi Suomen tunnetuimmista ja maailmallakin musta-harmaarealismillaan mainetta niittänyt tatuointitaitelija.

Ennen tätä haastattelua, en oikeastaan itse juuri tuntenut Tonya. Tottakai olimme tavanneet useasti eri tatuointimessuilla ja vaihtaneet muutamat sanat tavatessamme.

Ennen kun pääsin tutustumaan Tonyyn paremmin, minulla oli hänestä tietynlainen mielikuva satunnaisten tatuointimessuilla tapahtuneiden tapaamisten perusteella. Tony vaikutti alkuun hyvin vakavamieliseltä henkilöltä, jolla on vahvat mielipiteet sekä arvomaailma.

Välillä minusta saattoi tuntua siltä, että tungin aina väärään aikaan heittämään Tonylle läppää. Erityisesti Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävien HelsInk- tatuointimessujen aikaan Tonysta saattoi saada hieman juron vaikutelman. Tämä toki osaltaan johtuu siitä, että kyseisillä messuilla hän toimii yhtenä järjestäjänä, joten kaikkien lankojen käsissä pitäminen messuviikonlopun aikana vaatii melkoista keskittymistä.

Suorapuheisuus on jotain mistä olen aina Tonyssa pitänyt. Hänellä ei kuitenkaan ole filtteriä, joten asia todennäköisesti putoaa tiskiin kuten tylppä isku otsalohkoon, oli kyseessä sitten mielipide tai palaute niin hyvässä kuin pahassa. Tämä taipumus on varmasti hämmentänyt monia, jotka ovat Tonyn kanssa keskustelleet mistä tahansa.

Kuitenkin hieman jurolta vaikuttavan ulkokuoren alta löytyy huumorintajuinen, elämää nähnyt äijä jolla on reilusti pilkettä silmäkulmassa.

kotka tatuointi

Kuinka Tony aikoinaan päätyi aloittamaan tatuoijan hommat?

Mustestooriin haastattelemista varten tapasimme Tonyn kanssa Otherside Tattoo tatuointiliikkeellä Lahdessa. Siinä aamukahvia samalla hörppiessä sitten lähdettiin höpöttelemään Tonyn elämästä, harrastuksista ja siitä kuinka hän aikoinaan päätyi aloittamaan tatuoijan hommat.

80- 90-lukujen taitteessa tämä hollolalainen nuorimies kiinnostui tatuoimisesta pitkälti sen ansiosta, että ihmiset ystävä- sekä lähipiirissä olivat tatuoituja. Tämän myötä luonnolisesti uteliaisuus itse tatuoimista kohtaan nosti päätään mukaan liuta kysymyksiä. Kuinkahan tämä tulisi tehdä, jotta saisi aikaan oikeasti siistejä tatuointeja?

Tony muistelee käyneensä hakemassa ensimmäisen tatuointinsa Diegolta Duck’s Tattoossa Helsingissä suurinpiirtein vuonna 1989. Tuolloin hän sai olkapäähänsä ruusu-tatuoinnin. Tuohon aikaan tatuoijan työn aloittamisessa oli erilaisia haasteita kuin nykypäivänä. Välineet olivat hankalia hankkia ja tietoakin oli saatavilla rajoitetusti, sillä ei ollut vielä internettiä ja Suomeen tuli ainoastaan yksi tatuointilehti Tattoo Magazine, jonka sai kerran kuussa Akateemisesta kirjakaupasta, Helsingin Stockmannilta.

Pikkuhiljaa 90-luvun alussa Tony alkoi tekemään tatuointeja. Neulojen valmistamisen salat Tony oppi ystävältään Tumpilta joka sittemmin muutti Tukholmaan ja järjestää siellä tatuointitapahtumaa nimeltä Stockholm Ink Bash. Tumppi on ollut myös yksi isoimmista vaikuttajista Tonyn alkutaipaleella.

Ensimmäiset tatuoinnit Tony teki handpoke-tyylillä neulat jäätelöpuikkoon liitetyllä virityksellä vuonna 1991. Pian hän totesikin itselleen, että kyllähän tätä joutuu harjoittelemaan paljon ennen kuin tekeleet alkavat näyttämään riittävän hyvältä ihmisihoon lyötäväksi.

Aivan ensimmäinen tatuointikone jonka Tony omisti oli Brownin partakoneen moottorista itse tehty. Vuonna 1992 hän hankki ensimmäisen oikean tatuointikoneen, joka oli Suomessa käsin valmistettu. Tatuoijan työnsä alkuaikana Tony päätti harjoitella tekniikkaansa huolellisesti ja hankki siksi hätäteurastamolta siannahkoja harjoituskohteikseen. Hän harjoitteli siannahkoihin puolitoista vuotta ja koska nämä harjoituskohteet olivat aika karunhajuisia, usein harjoittelu tapahtuikin lapaset kädessä parvekkeella myös talvella.

Sana alkoi liikkumaan Hollolassa, mutta vaikka halukkaita ”harjoitusnahkoja” olikin tarjolla, Tony kieltäytyi tatuoimasta ketään ennen kuin oli saavuttanut itselleen asettaman vähittäisvaatimustason omasta osaamisestaan. Harjoituskuvien oli oltava hyvännäköisiä ennen ensimmäistäkään ihmiseen tehtyä tatuointia.

Vuonna 1994 Tony laittoi pystyyn Otherside Tattoo -tatuointiliikkeen. Toiminta alkoi tupakkakaupan takahuoneessa sijainneesta tatuointistudiosta. Otherside Tattoon perustamisen yhteydessä Tony tilasi itselleen ensimmäiset tatuointikoneet Mickey Sharpsilta kirjeenvaihdolla. Prosessi kesti 8 kuukautta ennen kuin koneet vihdoin saapuivat Suomeen, sillä kaikki viestinvaihdot tapahtuivat kirjeitse.

Mustestoorit esittää: haastattelussa Tony Raita Klikkaa ja Twiittaa

Tonyn stooriin mahtuu muutakin kuin tatuoimista: On elettävä täysillä!

Kun kysyin Tonylta paljonko hänellä on itsellään tatuointeja saan vastauksen: ”Liian vähän! Beigee on niin paljon ettei kehtaa uimarannalle mennä!” mies nauraa.

Osaltaan oman nahkan tatuoiminen on päässyt hidastumaan ajan puutteen vuoksi, mutta myös painiharrastuksen kautta. Paini on Tonylle rakas harrastus, joka on ajan kuluessa muodostunut osaksi elämäntapaa siinä missä tatuoiminenkin. Painin ansiosta Tony kertoo saaneensa paremman lihaskunnon prätkäillessä rikkoutuneen polvensa tueksi, joka puolestaan on mahdollistanut vaellusharrastuksen tai ”eräjormailun” miehen sanoja lainatakseni.

Tonyn työhistoriaan kuuluu vahvasti myös extreme-urheilu. Hän on ajanut työkseen mootoripyörää näytöshenkisesti. Temput prätkällä ovat toisinaan saaneet aikaan myös vammoja, mutta vaikka loukkaantumisia onkin tullut, mies kertoo tulleensa kiltisti seuraavana päivänä studiolle tekemään tilatun tatuoinnin vaikka pari kylkiluuta onkin mennyt rikki. Motto ”On elettävä täysillä!” sopii täydellisesti Tonylle.

Tämä tietynlainen jääräpäisyys ja uskallus elää löytyy myös lajityypillisesti Tonyn rakastamasta koirarodusta, pittbullista. Biteissä rodun rehellisyys ja yksioikoisuus on aina viehättänyt Tonya ja hänellä on käytännössä aina ollut koiria. Alkujaan hänellä oli joitain dobermanneja, sittemmin bittejä ja nykyään perheeseen kuuluu 6 vuotias staffi uros nimeltä Papu. Bitit ovat Tonyn mukaan parhaita perhekoiria, mutta omistajan täytyy ymmärtää, että ne ovat vahvoja ja lujatahtoisia koiria.

Tony kertoo aina olleensa koiraihminen, eikä usko pystyvänsä elämään ilman koiraa, vaikka niistä luopuminen on miehelle aina hyvin raskas ja tuskainen prosessi. Koirat ikävä kyllä usein lähtevät paljon ennen omistajiaan. Hän kertoo kuinka omat lapset ovat saaneet kasvaa koirien läheisyydessä ja oppineet sitä kautta ymmärtämään, että kun koira otetaan perheeseen se on lupaus, että siitä pidetään huolta loppuun asti.

Bittbull tatuointi

Suomessa vasta luodaan tatuointikulttuuria

Ihmisten suhtautuminen tatuointeihin on muuttunut valtavasti niistä ajoista kun Tony vasta aloitteli tatuoimaan. 90-luvulla tatuoinneilla oli todella negatiivinen stigma ja vaikkei Tony varsinaisesti ole koskaan saanut suoraa negatiivista palautetta, on ollut tilanteita joissa eleet ja ilmeet ovat osoittaneet suurta paheksuuntaa konservatiivisemmissa piireissä.

Tonyn mielestä on vain hyvä asia , että tatuoinnit ovat yleistyneet, sillä se on samalla loiventanut epäluuloisuutta tatuoituja ihmisiä kohtaan normaalissa arjessa. Tänä päivänä ihan tavallisilla ihmisillä on näkyviä tatuointeja ja se on normaalia.

Tony huomauttaa, että tämä on television ansiota. Kun Miami Ink televisioitiin ensi kertaa, tatuoiminen oli yhtäkkiä kaikkien olohuoneessa. Sen myötä tatuoinnit alkoivat lisääntyä muun muassa urheilijoiden, kokkien ja muiden julkisuuden henkilöiden keskuudessa, joka puolestaan muutti asenteita positiiviseen suuntaan.

Suomi on vielä hyvin nuori tatuointimaa. Vaikka maailmalla satamakaupungeista tatuointistudioita on löytynyt jo satoja vuosia, suomessa vasta luodaan omaa tatuointikulttuuria ja -historiaa.

”Ehkäpä Suomessakin on jonain päivänä oma kansallinen tatuointi-identiteetti samalla tavalla kuten esimerkiksi Maoreilla.” Tony pohtii.

Tonyn terveiset aloittelevalle tatuoijalle:

”On olemassa kahdenlaisia tatuoijia: Niitä, jotka elävät tehdäkseen tatuointeja ja niitä, tekevät tatuointeja elääkseen.”

  • pitää oikeasti osata piirtää, se on hyvä lähtökohta
  • ihon tuntemus, sekä tatuoimisen tekniikoiden opettelu on vuosien prosessi. Se että opit tekemään laadukkaan tatuoinnin on pikemminkin maraton kuin sprintti.
  • taso on todella kova, joten luo varma pohja ja opettele tatuoimaan pitkäjänteisesti pienin askelin saavuttaaksesi saman tason.
  • Ole itsesi paras kriitikko ja yritä olla joka päivä parempi versio itsestäsi.
  • Paras tilanne olisi, jos pääsisit jonkun kokeneen ja hyvän artistin oppiin.

Tonyn terveiset ensimmäistä tatuointiaan harkitsevalle:

  • Harkitse vielä toisen kerran.
  • Sinun täytyy päättää, että olet valmis elämään tatuointisi kanssa, oli se sitten minkä näköinen tahansa.
  • Muista, että sinä teet päätöksen ottaa tatuoinnin, joten viime kädessä vastuu on sinulla itselläsi.
  • Tee huolellinen taustatyö: mitä haluat ihoosi ja kenellä teetät sen. Oli tatuointi iso tai pieni, sen pitäisi aina olla hyvin tehty , sekä kestää aikaa ja elämää.
  • Älä ota tatuointia hetken mielijohteesta.

Tonyn Instagram löytyy tästä: https://www.instagram.com/tonyraita/

Lue myös: https://mustesielu.com/lemmikki-tatuointistudiolla/

Koitko tämän artikkelin hyödylliseksi? Olen megakiitollinen, kun jaat sitä etteenpäin sosiaalisessa mediassa! Kiitos!

Tilaamalla viikkokirjeen alla olevalla lomakkeella, saat tiedon uusimmasta artikkelista suoraan sähköpostiisi.

Tilaa viikkokirje

* indicates required
/ ( mm / dd )

Tatuoimisiin!!

<3 Olivia Moonchild

Seuraa ja tykkää, kiitos :