Miksi tatuointi?


Tatuointi antaa ihmiselle keinon tarkastella elettyä elämää, merkittäväksi muodostuneita kokemuksia, sekä erityisesti henkilöä itseään eri aikoina.


On totta, että aiemmin tatuointeja oli nähtävissä lähinnä vain merimiehillä, vankilakundeilla sekä laitapuolen kulkijoiksi tulkituilla henkilöillä. Yleisesti ottaen tatuoinnit ja lävistykset tarkoittivat valtaväestölle alempaa yhteiskunnallista asemaa.


On varmasti monia, jotka ihmettelevät miten ja miksi ihmeessä tatuoinnit ovat alkaneet lisääntyä katukuvassa. Usein törmää myös ihmettelyyn siitä miksi ihmiset tatuoivat itseään, joten lähdetäänpä purkamaan näitä kysymyksiä.

bruce-dixon-unsplash

IDOLIT


Kaikki tietävät että ennen vanhaan vain merimiehet ja vankilakundit olivat tatuoituja. On kuitenkin eräs toinen ihmisryhmä, joka osaltaan on ollut vaikuttavassa roolissa tatuointien yleitymiseen, nimittäin taiteilijat. Erityisesti sirkustaiteilijoilla on ollut merkittävä rooli tatuointien yleistymiseen, sillä siltä rintamalta inspiraatiota saivat myös erilaiset muusikot.


Muusikot kuten muun muassa Ozzy Osbourne, The Kiss ja Guns and Roses siis alkoivat etujoukoissa koristaa ihoaan ja ensimmäiset televisioidut tatuoinnit alkoivat ilmestyä kutakuinkin 80-luvulla suosittujen bändien ja solistien musiikkivideoissa, mutta se ei vielä riittänyt nostamaan tatuointia suuren väkijoukon tietoisuuteen.


2000-luvulla televisioitiin ensimmäiset tatuointiaiheiset realitysarjat televisiossa kuten Miami Ink sekä Los Angeles Ink. Näitä sarjoja seurasi lisää tatuointiaiheisia realitysarjoja ja konsepteja toteutettiin myös eri maihin, kuten täällä Suomessa nähty Helsinki Ink. Tämä antoi tatuointikulttuurille sysäyksen tälle uudelle aikakaudelle, jossa tatuointi on ottajalleen uudella tavalla merkityksellinen ja tärkeä.

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

YKSILÖLLISET SYYT TATUOINNIN TAUSTALLA


Toisille tatuoinneissa esiintyvät kuvat voivat olla pelkästään koristeita, kun taas toiset kantaa kuvissaan syvällisempiä merkityksiä tai muistoja.
Listasin tähän alle lukuisat perusteet tatuoinnin taustalla:

Perinteet


Esimerkiksi juuri merimiesten keskuudessa on perinteistä ottaa tatuointeja vielä nykyäänkin. ”Tottahan nyt merimiehellä tatuointeja täytyy olla.” Myös joihinkin ammattikuntiin ja tiiviisiin ihmisryhmiin voi liittyä erillaisia tatuoimisperinteitä.


Tatuoinnin henkilökohtaisuus


Usein suuret ilot tai traumaattiset kokemukset ja niistä yli pääseminen halutaan merkitä ikään kuin virstanpylväänä ihoon. Näitä ovat esimerkiksi lapsen syntymä tai läheisen menetys. Kuvan symboliikka saattaa olla perinteistä kuvasymboliikkaa noudattavaa, mitä esimerkiksi liitetään kukkiin tai eläimiin, mutta se saattaa olla myös kuvanottajan itse määrittelemää.


Tatuoinnin pysyvyys:


”Mitään muuta en mukaani saa” -ajattelu on usein vahvana hyvinkin henkilökohtaisten aiheiden ympärillä. Näitä ovat esimerkiksi uskonnolliset tai muut vakaumukselliset syyt, sekä tärkeät ja rakkaat henkilöt. Monesti vanhemmat ja jotkut isovanhemmat tatuoittavat lasten piirrustuksia itseensä ja näin osoittavat heille kuinka tärkeitä he ovat.


”Vaikka maailma muuttuu, tämä totuus pysyy” -ajattelussa tatuoinnin pysyvyys on merkityksellinen. Esimerkiksi oman elämän motto kuuluu näihin aiheisiin.


Toisinaan jollain idolilla tai mietelauseella on saattanut olla kuvanottajaan niin elämää mullistava vaikutus, että hän on päätynyt ikuistamaan siihen liittyvän teoksen ihoonsa.


Itsenäisyyden julistus:


Tatuointi on ikäänkuin oman itsenäisyyden, persoonallisuuden ja maailmakatsomuksen julistus. Tatuointi voi edustaa kantajalleen erilaisia asenteita kuten esimerkiksi rohkeus, uskallus, lempeys tai rakkaus. Ne muistuttavat kantajaansa siitä mikä on tärkeää.


Kauneuskäsitys:


Ihmiset jotka koristavat itseään tatuoinneilla tekevät sitä monesti myös esteettisistä syistä. Voi olla että iholla on jokin häiritsevä läikkä tai arpi jonka henkilö haluaa piilottaa tatuoinnilla, mutta useimmiten kyseessä on itsensä koristaminen omaa silmää miellyttävillä kuva-aiheilla.


On paljon sellaisia tatuoinnin ottajia, joiden kuvien taustalla ei ole mitään elämää suurempaa merkitystä, symboliikkaa tai oikeutusta kuvan ottamiselle. He vain yksinkertaisesti näkevät tatuoinnit omina koruinaan ja sillä sipuli.


Monelle aiheeseen sen suuremmin vihkiytymättömälle tämä voi tulla yllätyksenä, mutta valtaosa tatuointeja ottavista ihmisistä omaa melko normaalin kauneuskäsityksen, eikä tatuointi itsessään määrittele heitä mitenkään muutoin.


Kun puhutaan erittäin runsaasti tatuoiduista ihmisistä, voidaan jo puhua poikkeuksellisesta henkilökohtaisesta kauneuskäsitteestä, joka kuitenkaan ei määrittele henkilöä millään muulla tavalla.


Tatuonnin trendikkyys:


Joskus kuvan valinnan taustalla saattaa olla jokin muoti-ilmiö. Esimerkiksi some-vaikuttajat ovat saaneet liikkeelle erilaisia tatuointi-ilmiöitä kuten esimerkiksi infinty-symboli, nuoli tai kruunu pari mainitakseni.


Päähän pisto:


Hetken huumassa otetut tatuoinnit ovat myös oma lukunsa. Usein ne on huumoriperäisiä tai studion walk in-tapahtumassa otettuja kuvia. Spontaaniuus on myös yksi tapa ottaa tatuointeja itselleen muistoksi vaikka lomamatkalla.


Tatuoinnin ottamiselle on siis lukuisia syitä. Niiden avulla halutaan erottua muista ihmisistä sillä useimmissa tapauksissa tatuointeja ottavilla ihmisillä on tavallista korostuneempi käsitys omasta ainutlaatuisuudestaan. Tatuoinnit tarjoilevat keinon rakentaa omaa erityislaatuista persoonallisuutta ja tuoda äänetöntä julkilausumaa esiin: ”tässä olen minä”.


Linkkejä aiheeseen liittyen:

https://www.city.fi/blogit/7/millainen+ihminen+ottaa+tatuoinnin/133513

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/head-games/201709/3-things-tattoo-reveals-about-you

Kiitos kun lukaisit tämän artikkelin <3 Jos pidit siitä, tulisin super iloiseksi jos pistäisit sen jakoon sosiaalisessa mediassa!

Seuraa ja tykkää, kiitos :