Lukija kysymys: ”Suttaantuvatko” kaikki tatuoinnit ajan myötä?

Lukija kysymys: ”Suttaantuvatko” kaikki tatuoinnit ajan myötä? Tässä postauksessa vastaan seuraaviin lukijakysymyksiin, jotka olen vastaanottanut nimimerkillä ’sola’.

 1. Mikä on paras rasva tatuoinnin paranemiseen?
 2. ”Suttaantuvatko” kaikki tatuoinnit ajan myötä? Jos eivät, niin mistä tämä johtuu?
 3. Kuinka usein vanhoja tatuointeja kannattaa korjailla?

Ensimmäiseen kysymykseen olenkin jo vastannut aikaisemmassa postauksessa, jossa kerrotaan vinkit sopivan tatuointirasvan valitsemiseen. Tässä linkki postaukseen:

Tatuoinnit ja aika

Koska tatuoinnit tehdään elävälle pinnalle, on aivan luonnollista että ihon vanhetessa myös tatuointi sen mukana saa osansa vanhenemisen tuomista lieveilmiöistä.

Kuitenkin hyvällä tatuoimisen teknisellä osaamisella sekä laadukkailla tatuointimusteilla on merkittävä rooli kuvan vanhenemisen kannalta. Laadukkaasti tehty tatuointi kestää aikaa merkittävästi paremmin, kuin vähän sinnepäin tehty tatuointi. Kannattaa siis lähtökohtaisesti valita työn toteuttamiseen ammattitatuoija.

tatuoitu nainen
Photo by Mohammad Faruque on Unsplash

Tästä linkistä pääset artikkeliin, jossa asia on tiivistetty hienosti:

https://www.iltalehti.fi/muoti/a/2013070917245505

Kaikki tatuoinnit siis pehmenevät ajan kuluessa linjoiltaan, mutta ammattitaidolla tehtyjen tatuointien kohdalla muutokset ovat useimmiten hitaampia ja tasaisempia.

”Suttaantuminen” siis tapahtuu kaikille tatuoinneille. Iho uusiutuu jatkuvasti ja samalla vanhenee. Sen lisäksi musteiden pigmenteissä on eroavaisuuksia. Esimerkiksi koska mustat musteet ovat hiilipohjaisia, ne kestävät paremmin paikallaan kuin värilliset pigmentit. Ihmiskehosta suuri osa on hiiltä ja näin ollen hiilipohjaiset pigmentit ovat keholle tutumpia kuin värilliset pigmentit, jotka monesti ovat synteettisiä. Nykypäivänä lähtökohtaisesti ammattikäyttöön myytävät tatuointivärit ovat pitkälle kehitettyjä ja laadukkaita, joten ne kestävät aikaa huomattavasti paremmin kuin joitain kymmeniä vuosia sitten saatavilla olleet versiot olivat.

Itse suosittelen aina värikuviin laitettavaksi myös jonkun verran mustaa väriä kontrastiksi ja/tai ulkolinjoiksi, sillä musta tukee väriä ja tatuoinnin lopputulos on aina näyttävämpi.

Milloin korjata vanhaa tatuointia?

Nykypäivänä musteet ovat niin laadukkaita, että todennäköisesti tarve korjata vanhaa kuvaa pohjaa siihen kuinka tarkkalinjaisena kuva on säilynyt vuosien kuluessa.

Jos kuva on ikääntynyt niin sanotusti arvokkaasti, ei mielestäni ole syytä lähteä sitä korjaamaan; eihän se ihokaan ole enää sama kuin 10-20 vuotta sitten, tai jopa kauemmin.

tatuoitu mies
Photo by Donald Teel on Unsplash

Hakeudu tatuoijan pakeille jos seuraavat asiat häiritsevät sinua tatuoinnissasi, oli tatuointi sitten minkä ikäinen tahansa:

 • ulkolinjat ovat kadonneet tai haalistuneet olemattomiin
 • linjat ovat levähtäneet
 • väri on haalistunut tai kadonnut
 • haluat saada vanhan kuvan ulkolinjat teräviksi
 • haluat päivittää kuvan värimaailmaa tai saada siihen lisää kontrastia
 • et enää pidä kuvasta ja haluat peittää sen, tai muuttaa sitä jollain tavalla
 • jokin muu esteettisesti häiritsevä seikka

Näillä vinkeillä saat itse ylläpidettyä tatuointisi ulkonäköä:

 • vältä oleskelua suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja
 • käytä aurinkosuoja voiteita sekä after sun tuotteita suojataksesi ihosi auringolta ja näin ollen samalla myös tatuointisi
 • rasvaa ihosi säännöllisesti kosteusvoiteella auttaaksesi ihoasi säilyttämään elastisuuttaan
 • juo päivittäin vettä 1,5-3 litraa; veden juonti auttaa kuljettamaan kuona-aineita ja ylläpitää kehon nestetasapainoa, joka luonnollisesti on hyväksi iholle ja koko keholle.
 • syö terveellisesti saadaksesi riittävästi vitamiineja ja hivenaineita tukemaan ihosi hyvinvointia
 • jos tupakoit, pyri vähentämään tai mieluiten lopettamaan, sillä tupakointi heikentää muun muassa hapenkuljetuskykyä mikä vaikuttaa tutkitusti myös ihon vanhenemisprosessia vauhdittavasti: Lue lisää aiheesta; https://www.terve.fi/artikkelit/tupakointi-haitallista-myos-iholle

Jos siis vanha kuvasi on sinulle rakas sellaisenaan, arvokkaana vanhuksena, anna sen olla sillä kertoohan se myös eletystä elämästä.

Mikäli kuitenkin haluat päivittää tai kenties jopa peittää sinua häiritsevän tatuoinnin, kannattaa olla yhteydessä ammattitatuoijaan asian eteenpäin viemiseksi.

Lue myös: https://mustesielu.com/nailla-vinkeilla-valitset-sopivimman-tatuointirasvan/

Jos haluat lukea lisää tatuointiaiheisia artikkeleita, voit halutessasi liittyä postituslistalleni sivupalkissa olevan linkin kautta. Näin saat suoraan sähköpostiisi tiedon kun Mustesielu julkaisee uuden artikkelin.

Tatuoimisiin!

<3 Olivia Moonchild

Seuraa ja tykkää, kiitos :