Kysy tatuoijalta: Tatuoijan työergonomia
Tällä kertaa kysy tatuoijalta osioon tulee täytettä seuraavanlaisella lukijakysymyksellä:
” Miten huolehdit työskentelyn aikana omasta työergonomiasta?”
nimim. Sennay
Luulenpa, että jokaisella joka on joskus ottanut tatuoinnin tai lueskellut esimerkiksi tatuointilehtiä, on mielikuva kyyryselkäisessä asennossa työskentelevästä tatuoijasta työnsä äärellä.
Tatuoinnin tekemisessä työasennot voivat olla hyvinkin haastavia, jotta pääsisimme mahdollisimman luontevasti käsittelemään tatuoitavaa aluetta. Koska ihmiskeho ei ole tasainen kangasläpyskä tai paperin palanen, vaan täynnä muotoja, kulmia ja ulottuvuutta, asettaa se jonkun verran haastetta työergonomian kannalta.
Välillä sitä sekä asiakas että tatuoija on jollain kummallisella sykkyrällä, jotta teoksen työstäminen olisi mahdollisen helposti etenevä toimenpide.
Nykyään onneksi on saatavilla erilaisia keinoja helpottaa omaa työergonomiaa, sekä edesauttaa oman kehon jaksamista.
Kysy tatuoijalta: Tatuoijan työergonomia helpottuu liikuntaharrastuksen kautta.
Ennen kun paneudutaan tarkemmin siihen, kuinka itse olen löytänyt keinoja helpottamaan työni ergonomiaa, haluan kertoa muutaman sanasen liikunnan tärkeydestä työergonomian tukena.
Erityisesti selkä on tatuoijalla kovilla, sillä kumarat asennot aiheuttavat staattista jännitystä selän alueelle. Lisäksi useimmat meistä viettävät runsaasti aikaa istuaaltaan.
Kuvittele, jos päivästä toiseen istuisit etukenoisessa kumara-asennossa, etkä harrastaisi mitään fyysistä vastapainoksi.
Siinä ajansaatossa todennäköisesti vatsalihakset jonkun verran löystyvät, jalkojen lymfakierto voi häiriintyä ja lihasmassan määrä jaloissa pienenee. Samalla selkä tekee päivittäin kovaa työtä, rasittuu ja voi lopulta alkaa oireilemaan kipuiluna ja jäykistymisenä.
Aktiivinen liikunnan harrastaminen ehkäisee tukilihaksiston heikkenemistä. Vaikka liikunta olisi vain kevyttä, se on aina eteenpäin ja hyväksi koko keholle.
Omat liikunnaliset harrastukseni ovat ratsatuksen ja koiraharrastuksen lisäksi geokätköily erityisesti maastokätköillä, sekä kotona tekemäni venytysharjoitukset. Näiden liikuntamuotojen avulla, olen saanut oman lihaksistoni hyvään kuntoon, mikä auttaa työssäni ylläpitämään myös staattisia asentoja helpommin.
On todennäköisempää, että liikuntaa harrastamattomalla tatuoijalla on useammin esimerkiksi selän jäykkyyttä kuin liikuntaa harrastavalla tatuoijalla.
Kuitenkin, työasennot ovat toisinaan hyvin erikoisia ja jopa fyysisesti haastavia. Oman kehon huoltoa voi lisäksi harjoittaa käymällä esimerkiksi hierojalla tai lymfa kompressiohoidossa ajoittain.
Kuitenkin, työergonomiaa voi myös helpottaa erilaisin keinoin ja apuvälinein.
Pidätkö lukemastasi? Twiittathan sen myös eteenpäin alla olevan linkin avulla:
Kysy tatuoijalta: Tatuoijan työergonomia Klikkaa ja Twiittaa
Tatuoijan työergonomia ja työasentoihin helpotusta tuovat vinkit:
Alunpitäen olen itsekin istunut epämukavasti tasapohjaisella tuolilla ja tehnyt kaikki työni istuaaltani.
Elämääni kuuluu ajanjakso, jolloin selkä niin sanotusti huuti leipää tuon tuostakin, kunnes kerran selkä löi lukkoon niin pahasti, etten kyennyt oikaisemaan sitä suoraksi. Muistaaksi, kyseessä oli ikävä vaiva nimeltä ”noidannuoli”, jota hoidettiin levolla, särkylääkkeillä ja akupunktiolla.
Tuolloin aloin pohtimaan työergonomiaani liittyviä kysymyksiä, sekä sitä millaisin keinoin voisin itse ennalta ehkäistä uusia selkävaivoja.
Tämän jälkeen olen ottanut käyttöön korkeussäädettävät työskentely- ja asiakasistuimet sekä -pedin. Lähtökohtaisesti, jos työn toteuttaminen vaatii istumista, säädän käsinojan, asiakastuolin /-pedin sekä oman työtuolini sellaisella korkeudelle joka sallii minun työskennellä suoraselkäisesti. Työtuolina minulla on ollut jo vuosia satulatuoli, joka poistaa hieman painetta alaselältä jalan laskeutuessa tuolin mukaisesti alassuuntaisesti.
Usein työskentelen seisaaltani. Tällöin säädän asiakaspenkin sellaiselle korkeudelle, että voin työskennellä selkä suorassa pääosan tatuoinnin toteuttamisesta.
Erilaisten vaahtomuovityynyjen ja korokkeiden avulla voi myös auttaa asiakkaan mahdollisimman rentoon asentoon, joka samalla helpottaa omaa työergonomiaa: Esimerkiksi pohkeen sivua tatuoidessa, tuki asiakkaan jalkojen välissä asiakkaan ollessa osittaisessa kylkiasennossa, tatuoitavan alueen saa pysymään tukevasti paikallaan. Lisäksi alueeseen pääsee helposti käsiksi joutumatta liikaa vääntämään omaa kehoaan.
Lisäksi taukojen tärkeyttä ei voi olla mainitsematta! Tuntikausien yhtäjaksoinen työskentely rasittaa valtavasti koko kehoa. Minulla on tapana pitää jokunen lyhyt tauko tatuointisession aikana. Toki jos tatuointi on nopea toteuttaa, ei silloin tauko ole tarpeellinen kuvan teon aikana.
Lähtökohtaisesti mielestäni hyvä nyrkkisääntö on 60-90 minuutin välein yksi lyhyt tauko venyttelyyn ja kävelyyn samalla kun pitää lyhyen kahvitauon. Tämä sallii keholle pienen ”hengähdyshetken” staattisen rasituksen välissä.
Eli nämä vinkit helpottavat tatuoijan työergonomiaa:
- säädettävä työtuoli (suosittelen satulatuolia)
- säädettävä asiakaspenkki
- säädettävä käsituki /-noja
- työskentely seisaaltaan mahdollisuuksien mukaan
- vaahtomuovityynyt ja -korokkeet asiakkaan kehon asentoa tukemaan
- liikunnanharrastaminen jossain muodossa
- taukojen pitäminen 60-90min välein
Kiitos paljon nimimerkki ’Sennay’ hyvästä kysymyksestäsi!
Jos sinulla on mieltäsi askarruttava kysymys johon haluat saada vastauksen, laita yhteydenotto lomakkeen kautta kysymyksesi otsikolla ”Kysy tatuoijalta”. Lisää mukaan myös nimimerkkisi kysymyksen perään.
Lue myös: https://mustesielu.com/tatuointimusteiden-mahdolliset-haittavaikutukset/
Tatuoimisiin!!
<3 Olivia Moonchild