Kuinka yhtälö tatuointi ja diabetes toimii?


Tässä bloggauksessa vastaan kysymyksiin, jotka olen saanut nimimerkiltä Minja.

”Minulla on tyypin 1 diabetes. Vaikuttaako se tatuoinnin ottoon?”
”Käytän immunosupressiivista lääkitystä, voinko ottaa tatuoinnin?”

Tähän alkuun nostin otteen terveyskirjaston sivuilta, joka tiivistää käsitteen diabetes:
”Diabetes on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joita yhdistää häiriö haiman insuliinintuotannossa ja pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri (veriplasman glukoosipitoisuus). Diabetesta tunnetaan useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes ja raskausdiabetes”


Lisää diabeteksestä osoitteesta:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00011

Photo by Kate on Unsplash

Autoimmuunisairaus ja tatuointi


Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että erityisesti silloin kannattaa harkita päätöstä ottaa tatuointi, jos sairastaa autoimmuunisairautta. Sellaisia ovat muun muassa jotkut ihosairaudet, kuten valkopälvi, reuma sekä juurikin tämä diabetes.
Esimerkiksi reumaa hoidetaan usein immunosuppressiivisilla lääkkeillä, jotka hillitsevät immuunijärjestelmän toimintaa. Samaan aikaan ne tekevät käyttäjistään alttiimpia infektioille.


Diabetes ei sinänsä ole este ottaa tatuointia, mutta on tärkeää keskustella tatuoinnin ottamisaikeista ensin oman hoitavan lääkärin kanssa ja, että vaiva on niin sanotusti kontrollissa kun tatuoiminen tapahtuu.
Lääkärisi osaa arvioida parhaiten missä vaiheessa hoitoja ja lääkitystä kannattaa mennä piinapenkkiin.


Lisäksi diabeetikon on hyvä huomioida seuraava:


Diabetes usein vaikuttaa muun muassa verenkiertoon, joten suositeltavaa on ottaa tatuointi jonnekin muualle kuin esimerkiksi nilkat, jossa verenkierto saattaa olla heikompaa.


Diabeetikon on lisäksi varauduttava hieman pidempään paranemisaikaan sekä normaalia korkeampaan infektioriskiin paranemisprosessin aikana kuin mitä tavallisesti perusterveillä ihmisillä esiintyy. Tämä huomio erityisesti kontrolloimattomassa tapauksessa, jolloin tatuointia ei ole suositeltavaa ottaa lainkaan.


Tatuointisession aikana diabeetikon tulee pitää erityisen hyvä huoli ruokailusta, jotta sopiva verensokeritaso säilyy läpi tatuoimisen.


Eli itse tatuoinnin ottaminen ei ole vaarallista, kunhan prosessin suunnittelee hyvin kokonaisuudessaan.
Diabeetikko tuntee poikkeuksetta oman kehonsa parhaiten, joten sitä kannattaa myös kuunnella tätä päätöstä tehdessä.

Kuuntele siis kehoasi, keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, valitse ammattitaitoinen tatuoija ja odota malttavaisesti että vaivasi on kontrollissa ja mahdolliset tatuoimista estävät lääkitykset on päättyneet ennen kuin otat tatuoinnin.

Linkkejä aiheesta:

https://www.diabetes.fi/inspis/diabeteksen_hoitaminen_ruoka/tatuointi_ei_korvaa_diabetestunnusta

”Mitä minun täytyy tehdä, jos tatuointini jostain syystä tulehtuu?”

Tatuointitaiteija Olivia Moonchild työssään


Vaikka tatuointiliikkeessä on korkea hygienia- ja puhtaustaso, komplikaation tai tulehduksen riski, vaikkakin minimaalinen, on aina olemassa. Tähän riskiin tulee suhtautua vakavasti.


Tästä syystä on erinomaisen tärkeää, että noudatat tatuoijaltasi saamia ohjeistuksia parantuvan tatuointisi puhtaanapidossa ja oikeaoppisessa menettelyssä tatuoinnin ottamisen jälkeisten viikkojen aikana. Muista, että voit aina kysyä tatuoijaltasi ohjeita jos jokin askarruttaa ja itseasiassa siinä tapauksessa pitääkin.


Toisinaan on mahdotonta sanoa, onko tatuointi tulehtunut, sillä osa tulehtuneen tatuoinnin oireista muistuttavat tatuoinnin normaalia parantumisvaihetta.
Näitä ovat kuumotus, punoitus sekä särky, jotka normaalitilanteessa usein helpottavat jo ensimmäisten parin vuorokauden aikana tatuoinnin sijainnista ja koosta riippuen.


Tulehdusoireet tatuoinnissa saattaavat olla:


-Erittäin kova kipu, särky tai pakotus sekä kosketusarkuus tatuoidulla aluella, joka kestää useita päiviä.
-Tatuoinnista erittyy huomattavan paljon vaaleaa/kellertävää/vihertävää nestettä,eli kansankielisesti mähmää, joka on epämiellyttävän hajuista.
-Useamman päivän kestävä rajun näköinen punoitus ja turvotus tatuoidulla alueella.
-Paiseen näköiset alueet.
-Korkea kuume, joka ei ota laskeakseen (on kuitenkin normaalia, että esimerkiksi suuret tatuoinnit saattavat nostaa hetkellisesti niin sanottua haavakuumetta samana iltana tatuoinnin valmistuttua)


Jos epäilet tatuointisi tulehtuneen, ota yhteys tatuoijaasi tai käy liikkeessä. Jos tatuoija ei ole tavoitettavissa, ota yhteys lääkäriin.
Tulehtunut tatuointi vaatii aina lääkärin määräämän antibioottikuurin.


Alla olevan Google- linkin takaa löytyy esimerkkejä tulehtuneista tatuoinneista:

https://www.google.fi/search?q=infected+tattoo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwji8pKN9rjoAhVLLpoKHUkZAAcQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1920&bih=969

Kiitos nimim. Minja erittäin hyvistä kysymyksistä.

Jos juuri sinulla on kysymyksiä tatuointeihin liittyen, laita rohkeasti minulle sähköpostia osoitteeseen oliviamoon.tmi@gmail.com

Tykkäsitkö artikkelista? Laita jakoon niin kaveritkin näkevät!

Seuraa ja tykkää, kiitos :